Skindtyper og pleje
Læder er et naturprodukt, og derfor kan det ikke undgås at det bliver patineret ved jævnligt brug. Det er altså ikke en fejl i læderet, når det kan skifte en smule nuance eller få slid, men blot en naturlig proces for skindet. Når det er sagt, så findes der en række produkter der kan få dit skind til at holde sit flotte shine og udskyde slid og krakeleringer i mange år. Hvad enten vi taler om sko, jakker eller møbler, så har læder altså brug for pleje – og ligesom menneskehud, så varierer plejningen efter skindets type, udseende og egenskaber.
Glat skind / nappa
Glat skind betegner alt type skind med en glat, lukket overflade. Herunder hører typerne mat og nubret skind til. Det glatte skind stammer fra det øverste lag af dyreskindet, hvorfra hår eller uld er fjernet – altså narvsiden. På narvsiden kan man også se de skader der evt. er påført dyret, mens det levede, som fx ar, sår eller insektbid. Dette giver hvert stykke skind et helt unikt præg og vidner om, at der er tale om et ægte naturprodukt. Narven er desuden den stærkeste og mest smidige del af skindet. Til glat skind kan du bruge en almindelig imprægneringsspray, som er egnet til alle typer skind samt tekstiler. Imprægneringssprayen beskytter mod snavs, fedt, vand og olie.
Anvendelsen af imprægnering afhænger af dit læderprodukt, hvor ofte du bruger det, og hvilket slags vejr det udsættes for. Et par læderstøvler vil typisk være udsat for mere snavs og skidt end en læderjakke, og derfor har de behov for flere omgange imprægnering. Skindgalleriet anbefaler imprægnering af din læderjakke 2-3 gange om året, og ca. hver 3. måned af dine sko, alt afhængigt af vejret, og hvor ofte de anvendes. Ryst sprayen godt før brug, og spray dit læderprodukt i en afstand af ca. 20 cm. Hellere spray flere tynde lag end få tykke.
Selvom du anvender en beskyttende imprægneringsspray, så kan glat læder somme tider få brug for ekstra pleje og næring. Her er en læderbalsam en god idé, da den går ind og plejer, nærer og farvemætter skindet. Efter påsmøring af en læderbalsam kan læderet få en anelse mørkere nuance samt en mere skinnende overflade, hvilket giver læderproduktet et fornyet og velplejet look. Anvend en svamp eller klud til at gnubbe balsammen ind i skindet i et tyndt lag i cirkulerende bevægelser, og lad det derefter tørre helt ind, før du tager det i brug.
Ruskind og nubuck
Ruskind og nubuck er skindtyper der er slebet. De adskiller sig fra hinanden ved at ruskind er slebet på skindets kødside, og nubuckskind er slebet på skindets narvside. Ruskind og nubuck er altså principielt forskellige, men de ser forholdsvis ens ud og de skal behandles og plejes efter samme princip. Ruskind, der er slebet fra narvlagets kødside, er utrolig blødt og smidigt men er også mere skrøbeligt med mindre brudstyrke. Ruskind, der derimod er slebet fra spaltsiden – altså den ru underside af huden kan være mere groft og stift i teksturen.
Både ruskind og nubuck er stærkt sugende og mere lysfølsomt end glat læder. Disse typer skind bør derfor imprægneres med produkter der er specielt egnet til ruskind/nubuck. Bliver dit ruskindsprodukt snavset, kan du smøre det med et ruskindsplejemiddel, hvorefter du så at sige “river” ruskindet op igen vha. en speciel ruskindsbørste, så ruskindets ru karakter bibeholdes. Vil du rense dit ruskindsprodukt for lettere støv eller snavs, så kan børsten alene være nok som plejeprodukt. Som et ekstra fif så kan du også holde dit ruskindsprodukt over kogende vand, så dampen dermed “åbner” for ruskindet, hvorefter du let kan børste evt. snavs væk fra skindoverfladen.
Rulam
Et rulamsprodukt er fremstillet af lammeskind eller fåreskind, hvor ulden forbliver på skindet, men vendes indad. Det er så den slebne ruskindsside, altså kødsiden, der vender udad, mens den uldne inderside skaber varme og komfort i ruskindsproduktet. Rulam er især anvendt ved handsker og jakker og koster typisk mere end skindprodukter, som kun består af et skindlag.
Andre typer skind
Vær opmærksom på, at både glat skind og ruskind/nubuck kan være oliebehandlet. For at disse typer skind kan bibeholde deres “fedtede” karakter, så skal du anvende imprægnerings- og plejeprodukter specielt fremstillet til olieret/fedtet skind. Olieret skind har desuden godt af at få opfrisket sin farve ved jævne mellemrum vha. en balsam velegnet til fedtet skind.
Lak skind er glat skind, hvor læderoverfladen er blevet overtrukket med folie, som giver skindet et ekstra skinnende udtryk. Man kan rense lak skind for skidt og snavs, men imprægnering og opfriskning af farven er ikke nødvendigt, da folien lukker for selve skindoverfladen.
Opbevaring og rens af læder
Som udgangspunkt kan du ikke vaske tøj, der er lavet af læder. Du skal derfor sende det til rens, hvis det bliver beskidt. Overfladiske pletter kan dog ofte godt vaskes forsigtigt væk vha. en blød og fugtig klud.
Alt læder bør så vidt muligt opbevares væk fra direkte sollys og stærk varme, da dette kan udtørre, misfarve og skabe revner i skindet. Fedt er desuden lædernedbrydende, så undgå at spilde fedtholdigt mad og snacks på dine læderprodukter. En læderjakke er ikke en regnjakke, men kan som udgangspunkt godt tåle regn i moderate mængder. Kun dårlig skindkvalitet kan få varige skader af regn. Når din læderjakke bliver våd, så sørg for at hænge den til tørre ved stuetemperatur. Opbevar aldrig dit læderprodukt i plastic eller små, tættte rum, da fugten lukkes inde og kan få dit læderprodukt til at lugte.
Læder er desuden fleksibelt og former sig efter, hvordan det bliver behandlet. Dvs. at dit læder kan blive krøllet eller bulet hvis det opbevares klemt. Det vil imidlertid rette sig ud igen over tid. Vær opmærksom på, at læder kan få kradsemærker. Sørg derfor for at opbevare dit læderprodukt, så det ikke kommer i kontakt med skarpe hjørner eller genstande. Tasker med smykkekanter samt kunstige negle kan også skabe kradsmærker i dit læderprodukt, hvis ikke du er varsom.
Øvrigt
Det meste lædertøj giver sig over tid. Derfor er det ofte en god idé at vælge en så lille str. som muligt. Som tommelfingerregel så skal dit læderprodukt hellere sidde lidt for stramt end for løst, når du køber det. Dette er især gældende ved læderbukser, som helt kan miste deres pasform, hvis du køber dem for store. Er du i tvivl om, hvilken str. du skal vælge, så er du altid velkommen til at ringe til butikken, inden du bestiller fra vores webshop.
Opstår der efter kort tid huller eller fejl i dit læderprodukt, som ikke er er forårsaget af alm. slidtage eller selvforskyldt skade, så kontakt Skindgalleriet for at oprette en reklamation. Alt afhængigt af produktet og den pågældende fejl, så vil du blive bedt om enten at komme ind med dit produkt i butikken, sende det med posten eller evt. starte med at sende et billede af skaden til vores email: info@skindgalleriet.dk. Du skal altid kunne forevise en kvittering/faktura på dit køb, hvis du vil oprette en reklamationssag.
Opstår der en revne i dit læderprodukt, så har du mulighed for selv at reparere det vha. en læderlim. Du skal blot lægge en separat læderlap under det revnede område, og dernæst påføre limen på læderlappen. Pres let og forsigtigt det revnede læderstykke ned på den limede læderlap, så hullet samles, og lad det derefter tørre grundigt, inden du tager det i brug igen. Det er vigtigt, at du anvender en lim beregnet til skind, da du ellers kan risikere at limen skaber skjolder på læderet, eller gør det stift.
Skindets udseende og egenskaber varierer efter, hvilket dyr det stammer fra. Nedenfor finder du et skema over, hvilke overordnede kendetegn der er ved de forskellige skindtyper. På den måde ved du, hvad du skal kigge og mærke efter, næste gang du vil købe et specifikt læderprodukt.